Zes luchtfoto’s in Museum IJsselstein, t/m 25 september

Mens maakt landschap maakt mens

‘Vooral vanuit de lucht is goed te zien hoe de mens het landschap naar zijn hand zet, en er vervolgens zelf weer aan gebonden is. Ik kan er uren overheen vliegen om dat samenspel te observeren. Om te zien hoe culturen eruit volgen. Vliegend door de lucht, is misschien wel de enige manier om losgerukt te zijn uit dat landschap.’ – Jeroen Komen

Het Groene Hart is misschien wel de meest typische streek van Nederland. Rechte sloten. Eindeloze weilanden. Een koe, een dorp, een dansende rivier. De afgelopen 1000 jaar zette de mens dit gebied volledig naar zijn hand. In zijn luchtfoto’s toont Jeroen Komen de romantiek en het grijs, het knellen en de ruimte van dit oer-cultuurlandschap.

Over Jeroen Komen

Jeroen Komen (1968) is ondernemer en vrijbuiter. Nadat hij een succesvol IT-bedrijf uit de grond stampte, kocht hij een vliegtuigje. Het vogelperspectief dat deze grenzeloze lucht-avonturier – hij vliegt door heel Europa naar de meest afgelegen plekken – waarneemt en op schitterende wijze vastlegt, veranderde ook in dagelijkse zin zijn kijk op de wereld. Want de mens maakt het landschap, maar het landschap maakt ook de mens.

Komen heeft twee publicaties op zijn naam staan, het boek Ik kan vliegen en het magazine Nederland van BovenNederland van Boven is tijdens de expositieperiode in het museum te koop. Voor meer informatie ga je naar de website van Jeroen Komen.

Over de werken, vlnr
  • Bomen kennen hun plaats, Haarzuilens
  • Dambord dankzij turfwinning, Reeuwijkse plassen
  • Koe en tractor, Teckop, gemeente Woerden
  • Snelwegen zo recht mogelijk, maar de fietsbrug zo vrolijk mogelijk, tussen Haarzuilens en Maarssen
  • Als je recreëert, zie je niet hoe je een stukje van de puzzel bent, Maarsseveen
  • Sloten werden veel met de hand gegraven, generaties lang, Gouderak